Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία


Ασθενοφόρα τριών, τεσσάρων ή πέντε αστέρων, με δερμάτινα περιστρεφόμενα καθίσματα, ηλεκτρονικές αναρτήσεις, συστήματα τηλεϊατρικής και την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας;
Ναι, γιατί μπορεί να αρρωστήσει κάποιος υψηλός επισκέπτης τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων! Ετσι, θα κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα υπερπολυτελή ασθενοφόρα που, όπως διαβεβαιώνει και το φυλλάδιο της εταιρείας που τα κατασκεύασε, «συνδυάζουν την άνεση των εσωτερικών χώρων και την ευέλικτη μετακίνηση στην Αθήνα».

Πρόκειται για 30 περίπου αυτοκίνητα, δύο από τα οποία μάλιστα διαθέτουν ακόμη πιο εξελιγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν να αναταποκριθούν σε οποιοδήποτε απρόοπτο κατά τη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Ειδική σχεδίαση

Τα ασθενοφόρα θα διακινούνται από δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας, από το «Ωνάσειο» και το «Ερρίκος Ντυνάν», θα έχουν όμως τη δυνατότητα, αν ο ασθενής το επιθυμεί, να τον μεταφέρουν σε κάποιο από τα ολυμπιακά δημόσια νοσοκομεία. Εχουν σχεδιαστεί μάλιστα να λειτουργήσουν, επικουρικά και προς το ΕΚΑΒ και το κόστος τους κυμαίνεται από 120-150 χιλιάδες ευρώ το καθένα. Οι δυνατότητες που παρέχουν ξεπερνούν κάθε φαντασία και ανταποκρίνονται ακόμη και στις πιο ιδόρρυθμες απαιτήσεις ενός επισκέπτη VIP:

*Ο ασθενής που θα μεταφερθεί, θα τοποθετηθεί σε ειδικό τροχήλατο φορείο με 7 διαφορετικές θέσεις φόρτωσης και τηλεχειριζόμενη ηλεκτρονική βάση που αλλάζει το ύψος της ανάλογα με τις ανάγκες.

*Το φορείο έχει προβλεφθεί να χωράει και σε ελικόπτερο, ενώ οι ηλεκτρονικές του αεροαναρτήσεις απορροφούν κάθε κραδασμό, ακόμη κι αν οι ταχύτητες είναι πολύ υψηλές.

*Το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα τηλεϊατρικής επιτρέπει την παρακολούθηση του ασθενούς από το νοσοκομείο: Την ίδια στιγμή που γίνεται το καρδιογράφημα στο ασθενοφόρο, το βλέπει και ο γιατρός του νοσοκομείου και ζητά τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

*Εκτός από τον συνηθισμένο εξοπλισμό υπάρχουν ακόμη καρδιογράφος, απινιδωτής, ηλεκτρονικός και αυτόματος, για την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και αναπνευστήρας, κόστους για το καθένα από αυτά σχεδόν 30.000 ευρώ.

Ηλεκτρονική πλοήγηση

*Οι ειδικές κάμερες διευκολύνουν τον οδηγό στη μετακίνησή του και στο παρκάρισμα και του επιτρέπουν τη συνεχή επαφή με τον γιατρό και τον ασθενή που βρίσκονται πίσω.

*Το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης δείχνει συνέχεια στον οδηγό σε ποιο σημείο της Αθήνας βρίσκεται και τον διευκολύνει με ηλεκτρονικό χάρτη. Η πολύ καλά μελετημένη σήμανση του ασθενοφόρου και τα ειδικά φώτα βοηθούν να «ανοίγει» εύκολα ο δρόμος ακόμη και σε ώρες αιχμής.

*Ο οδηγός, ο γιατρός και ο νοσηλευτής, είναι εξοπλισμένοι με ειδική στολή και όλα τα απαραίτητα ιατρικά εργαλεία και ασφαλώς έχουν ασύρματη ενδοεπικοινωνία. Για την αντιμετώπιση επείγοντος περιστατικού το ασθενοφόρο μπορεί να μετατραπεί σε κινητή καρδιολογική μονάδα.

«Ο σχεδιασμός των ασθενοφόρων αυτών ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός», λέει ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Βρεσάης [ studio12.gr ], «επειδή έπρεπε να εξασφαλιστεί περισσότερος χώρος για να τοποθετηθούν όλα τα ιατρικά μηχανήματα. Επίσης, έπρεπε να προβλεφθούν οι γρήγορες κινήσεις γιατρού και νοσηλευτή και η άμεση πρόσβασή τους στα μηχανήματα και στο φορείο του ασθενούς».

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 08/08/2004